Gazdaság

Megbillent, de nem omlott össze az állampapírpiac

Reggel komoly bizonytalanságot okozott az állampapírpiacon a Moody's leminősítés, a hozamok jelentősen, 100 bázisponttal (1 százalékponttal) is elmozdultak, összeomlásról azonban nem lehet beszélni – közölték megkeresésünkre kereskedők.

Dél környékére a helyzet stabilizálódott, ugyanakkor még mindig erőteljes bizonytalanság látszik. Egy leminősítés – még abban az esetben is, ha az nem éri váratlanul a piaci szereplőket – esetén azonban ilyen elmozdulásokra számítani lehet, ebből egyelőre messzemenő következtetéseket levonni nem érdemes.

Az állampapírpiacon reggel tapasztalt reakciók nem voltak erőteljesebbek, mint ami a forint piacát, illetve a Budapesti Értéktőzsdét jellemezte: a hazai fizetőeszköz az euróval szemben ismét megközelítette a 317 forint fölötti történelmi csúcsot, a börze részvényindexe pedig délig 4 százalékot bukott.

Az állampapírok árjegyzése a tőzsdén folyik ugyan, amelyek alapján az Államadósság Kezelő Központ a nap közbeni referenciahozamokat kiadja. A kötvényekkel és kincstárjegyekkel az érdemi kereskedés azonban az elsődleges állampapír-forgalmazókon keresztül zajlik, itt – azaz a tőzsdén kívüli, úgynevezett OTC piacon – kötött üzleteket a Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt. számolja el és küld arról összesítést másnap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik