Gazdaság

Leminősítés: fel kell gyorsítani a reformokat

Elemzők szerint a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája jelentős befolyásoló erő. Londonban azt mondják, kamatemelés jön.

Az államháztartási egyensúly érdekében a kormánynak fel kell gyorsítani a reformintézkedéseket – szinte egybehangzóan így vélekednek az elemzők azok után, hogy a Moody’s Investors Service megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást.

A TakarékBank szakértője, Suppan Gergely szerint ha az EU és az IMF látja, biztosítva van, hogy 2013-ban is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány, Magyarország mostani besorolása már nem ez lenne.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője meglepőnek nevezte a minősítési lépést az után, hogy néhány órával korábban a Standard & Poor’s bejelentette, a következő 90 napig nem fogja megváltoztatni Magyarország besorolását. Ugyanakkor a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája jelentős befolyásoló erő, és ezt a hitelminősítő is jelezte indoklásában. A forint- és a magyar államkötvénypiacon már egy jó ideje a nem befektetői kategóriába sorolt papírokhoz hasonló áron forognak a magyar állampapírok és a forint – tette hozzá.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta: a kötvénypiacon két hónapja tart a hozamemelkedés úgy, hogy közben mérsékelt tőkekivonás zajlott. A mostani döntés alapján arra számít, hogy felgyorsul a tőkekiáramlás, ennek megfelelően tovább csökken a külföldiek kezében lévő 3763 milliárd forintos állomány.

„Biztosra vehetőnek” nevezték a magyar jegybanki kamatemelést londoni felzárkózó piaci elemzők. A 4cast nevű cég közgazdászai közölték: véleményük szerint a lépéssel „gyakorlatilag eldőlt”, hogy az MNB növeli jelenleg 6 százalékos alapkamatát, jövendölésük szerint fél százalékponttal.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője megjegyezte: a Moody’s a jelek szerint azon a véleményen van, hogy “az IMF-megállapodás körüli hangulatzene egyszerűen nem meggyőző”, ezért döntött a leminősítés mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik