Gazdaság

Az amerikai sztárok a magyar adókasszát duzzasztják

Ezentúl a magyar adókasszát duzzasztják a nálunk forgató amerikai színészek, ugyanis 2012-től jövedelmük után itt adóznak.

2012. január 1-jén hatályba lép az új, magyar-amerikai kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény. Az eddig érvényben levő, 70-es évek végén született egyezmény előadóművészetet érintő cikkelye szerint a Magyarországon dolgozó amerikai színészek (és persze más előadóművészek) csak abban az esetben adóztak jövedelmük után Magyarországon, amennyiben itt tartózkodásuk meghaladta a 183 napot – számol be az Origo.hu.

Az új egyezmény szerint viszont, amennyiben az előadóművészek jövedelme meghaladja a 20 000 dollárt, időtartamtól függetlenül ott kell megfizetniük az adót, ahol a tevékenységüket ténylegesen kifejtik.

A Magyarországot vonzó forgatási helyszínné tevő 20%-os visszatérítés igénybevétele azonban bizonyos korlátokba ütközik. A visszatérítendő összeget a produkciók részére a filmipart támogatni kívánó vállalkozások folyósítják, melyek cserébe az adóalapjukból és az adójukból is leírhatják a támogatási összeget. Tehát a filmgyártásra fordított támogatás összegét nagymértékben befolyásolja, hogy a vállalkozásoknál mennyi adózás előtti jövedelem keletkezik, illetve ez után mennyi társasági adót fizetnek.

Az amerikai és más külföldi produkciók azóta érkeznek hozzánk különösen nagy számban, mióta az Európai Unió 2008-ban felülvizsgálta és jóváhagyta a 20%-os adókedvezményt.

2010 legnagyobb attrakciója az volt, hogy Angelina Jolie nálunk forgatta első rendezését, az In the Land of Blood and Honey-t. Emellett az Andrássy út 19. századi Párizzsá változott a Robert Pattinson főszereplésével készült Bel Ami-hoz, Anthony Hopkins ördögöt űzött nálunk A rítus-ban, John Cusack Edgar Edgar Allan Poe-ként rótta az utcákat A holló-ban, Selena Gomez pedig barátnőivel bulizott a Monte Carló-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik