Gazdaság

Növekvő hozam mellett vitték a magyar állampapírokat

Élénkülő kereslet, de számottevően emelkedő hozamok jellemezték a magyar állami kibocsátó mai kötvényaukcióját.

Az előző hetek deviza- és állampapír-piaci eseményei miatt kiemelt figyelem irányul a hazai államkötvény-aukciókra, amelyek viszonylag jó jelzést adhatnak az országgal szembeni befektetői bizalom alakulásáról. A mai kötvényaukció – amelyen az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3, 5 és 10 éves papírokat kínált fel – vegyes képet mutatott. Az érdeklődés számottevően emelkedett a legutóbbi (két héttel ezelőtti) elsődleges értékesítéshez képest (az ÁKK az eredetileg tervezett 38 milliárd névértéknél többet, 46 milliárdnyi papírt értékesített), ám a hozamok jelentős mértékben (61-78 bázisponttal) ugrottak.

A 3 éves kötvény 8,38 százalékos átlaghozam mellett kelt el, amely 73 bázisponttal (100 bázispont = 1 százalékpont) magasabb a két héttel korábbinál. Az 5 évesnél 8,68 százalék lett az átlaghozam, amely 78 bázispontos ugrást jelent. A 10 évesnél a 8,78 százalékos érték 61 bázispontos változás, felfelé.

A piac – ahogy a másodpiaci referenciahozamok folyamatos emelkedése is mutatja – egyre határozottabban áraz egy kamatemelést. Az MNB monetáris tanácsa a keddi – egyébként nem kamatmeghatározó – ülésén foglalkozott a kérdéssel, az erről kiadott közlemény azonban egyelőre csak annyit tartalmazott, hogy szükség esetén lépni fog a jegybank.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik