Gazdaság

Matolcsy: Végjáték

A miniszter szerint csak 2020 után lesz jobb. Matolcsy György a Heti Válaszban elárulja a növekedés titkos receptjét.

–       Hogyan ér véget a nagy eladósodási ciklus?

–       Miért lesz kisebb a növekedés és gyakoribb a válság?

–       Mit kell tennünk? – kérdezi Matolcsy György a Heti Válaszban.

A nemzetgazdasági miniszter az Endgame című könyvet méltatja a hetilapban. Szerinte a szerzők (John Mauldin, Jonathan Tepper) egy olyan kötelező olvasmányt tettek le az asztalra, amely „közgazdaságtanilag hibátlan”. Matolcsy György külön kiemeli a rólunk szóló fejezetet, amely szerint Magyarország minden lehetséges hibát elkövetett 2010-ig. „Tipikus sapkahelyzet” állt elő: ha az állam csökkenti a hiányt, akkor válság lesz, ha nem, akkor pénzügyi csőd – írja a gazdasági miniszter.

Matolcsy szerint jelenleg a kormány már azt teszi, amit az általa “a világ leghatalmasabb szereplőinek vezető tanácsadóiként” jellemzett szerzők tanácsolnak. A miniszter  hosszan sorolja, mi mindent is jelent ez. A kormány a strukturális reformokkal hatékonyabbá teszi az állam és a gazdaság működését, csökkenti az államadósságot és a hiányt, új eladósodás nélkül segíti a növekedést, kiviszi a családokat a devizafüggőségből és mérsékeli az állam külső pénzügyi függését.

A miniszter szerint a siker receptje a következő: fogyasztás (vállalati és családi) + beruházás + költségvetési kiadás + nettó export = GDP. Tehát, ha az egyik csökken, a többit kell növelni. „használjuk a növekedés titkos receptjét: több ember + magasabb termelékenység = növekvő GDP. A sikerhez azonban a jelek szerint idő kell, hiszen a miniszter azt írja, csak 2020 után lesz jobb.

Matolcsy szerint a mai pénzügyi válság 2020-ig is eltarthat a világban, az eurózóna nem maradhat fenn mai formájában, az EU növekedési válság elé néz, ezért Magyarországnak „itthon van a megoldás, nem máshol. 2020 után, mint az 1940-es éveket követően, már jobb lesz: ezt kell megnyerni úgy, hogy addig már nem veszítünk többet” – zárja dolgozatát a Heti Válaszban Matolcsy György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik