Gazdaság

A gyenge növekedési kilátásokra figyelmeztet az MFB is

A Világbanknál is pesszimistább a hazai növekedési kilátásokat illetően a Magyar Fejlesztési Bank.

Az állami pénzintézet makrogazdasági elemzése szerint az idén 1,4, jövőre mindössze 0,3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, amely elmarad a Világban 1,7, illetve 0,5 százalékos előrejelzésétől.

A világgazdasági konjunktúra érezhető lassulása és különösen az európai adósságválság által okozott tartós pénzpiaci bizonytalanság miatt erőteljesen romlottak a magyar gazdaság növekedésének külső feltételei. A növekedés három meghatározó tényezője – nettó export, beruházások, fogyasztás – közül az elmúlt másfél év lassú kilábalása alatt egyedüli mankónak bizonyuló külföldi kereslet dinamizáló hatása is gyengül a bank szakemberei által kiadott összeállítás szerint.

„Ez különösen súlyos egy olyan helyzetben, amikor a belső kereslet élénkülésének nem látszik jele: a csak igen mérsékelten javuló munkaerőpiaci helyzet, a magánszektor változatlanul jelentős adósságtörlesztése és törlesztő terhei, valamint a háztartások válság óta erősödő megtakarítási hajlandósága közepette még némileg bővülő reáljövedelmek esetén sem várható a fogyasztás érzékelhető élénkülése. Mind a fogyasztást, mind a beruházásokat visszaveti a hitelezés tartós csökkenése, és a 3%-os költségvetési hiánycél betartására irányuló kormányzati törekvés miatt költségvetési forrásból sem a közösségi fogyasztás, sem a közszféra beruházásai, sem a lakossági és vállalati transzferek, támogatások bővítésére nem lesz lehetőség” – emelik ki az elemzésben.

Mindezeket egybevetve az MFB az idei évre 1,4, jövőre 0,3 százalékos GDP-bővülést vár, 2013-tól újra gyorsuló növekedési ütemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik