Gazdaság

Kevesebbet veszünk már az élelmiszerből is

A harmadik negyedévben kevesebb napi fogyasztási cikket, élelmiszert, vegyiárut és kozmetikumot adtak el Magyarországon, mint korábban.

Napi fogyasztási cikkekből 3 százalékkal emelkedett az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele, negyedéves összehasonlításban. Ugyanakkor az átlagárak 5 százalékkal nőttek – közölte a Nielsen piackutató.

A huszonegy fejlett európai országban végzett elemzés szerint az összes vizsgált ország élelmiszer-kiskereskedelmében az átlagár 4 százalékkal nőtt.

A legnagyobb mértékben nőttek az átlagárak Törökországban, ahol 9, Finnországban 6, míg Magyarországon és Szlovákiában 5-5 százalékkal idén július-szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A mennyiségi eladásoknál átlag plusz 1 százalékot regisztráltak a piackutatók a vizsgált országokban. Az előző év harmadik negyedévéhez képest jelentősen a mennyiségi eladások csak három országban emelkedtek: Törökországban 4, Belgiumban és Norvégiában 3-3 százalékkal.

Összességében a huszonegy európai ország élelmiszer-kiskereskedelmének forgalma, értéket tekintve 5 százalékkal nőtt az idei és tavalyi harmadik negyedévet összevetve.

A közlemény szerint a válságos mediterrán régióban a görög és olasz piacon egyaránt 2 százalékkal kevesebb napi fogyasztási cikket adtak el. Az átlagárak mindkét országban 3 százalékkal emelkedtek. Spanyolországban 2 százalékkal nőtt a mennyiségi eladás, és átlagosan 2 százalékkal drágult az élelmiszer, a háztartási vegyiáru és a kozmetikum. Portugáliában a mennyiségi eladás 1 százalékkal csökkent, és 1 százalékkal lett nagyobb az átlagár is.

A visegrádi országok közül az átlagárak Csehországban és Lengyelországban 3-3, Szlovákiában és Magyarországon 5-5 százalékkal drágultak. A mennyiségi mutató Szlovákiában stagnálást jelez, Lengyelországban mínusz 1, Csehországban pedig mínusz 2 százalékot, Magyarországhoz hasonlóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik