Gazdaság

Hogyan “trükköznek” az albérletet kiadók?

Mire figyeljen az albérletet kereső? A tulajdonosok az üzlet reményében gyakran mindent bevetnek, érdemes résen lenni, pillanatok alatt százezreket bukhatnak.

Lévén a lakáskiadás jórészt bizalmi üzletág, a nem kellő körültekintés enyhébb esetben idő előtti elköltözést, súlyosabb kiadásban több százezres veszteséget okozhat – ez azonban kis odafigyeléssel elkerülhető – derül ki a Pénzcentrum összefoglalójából.

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor egyetlen megoldás létezik: a minél gyorsabb elköszönés és távozás, majd a keresés folytatása – valahol máshol. Ilyenre főképp akkor van szükség, ha tulajdonjogi vagy anyagi természetű probléma alakul ki bérlés előtt.

Nem azé a lakás, aki ki akarja adni: a 90-es években ismert trükk újabban újratöltve itt-ott ismét megjelenik, az előleg kifizetése után a barátságos tulajdonos soha többé nem elérhető, a csalódott – olykor több tucat – bérlőjelölt pedig bosszankodhat a lakás bejáratánál. Előfordulhat olyan is, hogy egy családtag vagy résztulajdonos köt szerződést, a valódi tulajdonos tudta/akarata ellenére.

A lakást eladóként is árulják: a nyugodt pihenés helyett valószínűleg érdeklődő vevőket kell majd a lakásban kalauzolni, kiszámíthatatlan rendszerességgel, vagy a bemutatások időpontjára távol lenni.

A számlák a tulajdonoshoz mennek, ő majd közli a fizetendő összeget: az ilyesmi melegágya a közműszámlákkal, átalánydíjakkal történő trükközésnek. Minden esetben ragaszkodni kell legalább a számlamásolatok bemutatásához..

Túl hosszú időtartamra akarnak szerződést aláíratni: a csökkenő piacméret ellenére nem egy tulajdonos úgy gondolja, hogy még mindig ők szabják a feltételeket, és 2 vagy akár 3 éves szerződést próbálnak aláíratni a bérlővel.

Irreális mértékű kaució: a maximum, amit ki szabad fizetni, az kéthavi bérleti díj, ennél többet nem vagy csak akkor, ha nagyon különleges a lakás és nagyon az kell.

Drága értéktárgyak, bútorok a lakásban: ha csak lehet, vitesse el az ilyesmiket az ingatlanból – még a beköltözés előtt. Ismert pesti vicc, hogy a porcelánboltban azért helyezték a legdrágább kínai óriásvázát közvetlenül a bejárat mellé, hátha belerúg valaki – hasonló megtörténhet a bérelt lakásban is, elég például egy rosszul rögzített polc, és máris milliós követeléssel léphet fel a tulajdonos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik