Gazdaság

Erősödik a forint, de…

A szerdai 315 forint fölé emelkedő euróárfolyamot látva megnyugtatónak tűnik, hogy a hazai deviza az euróval szemben a délelőttöt a 312 forint körüli tartományban töltötte.

Egyelőre azonban korai az öröm. A nemzetközi tőkepiacokon a délelőtt várakozással telt: Olaszországban ma szavaznak arról a gazdasági intézkedéscsomagról, amelytől a növekedés beindulását, a hiány és ezzel együtt az államadósság fenntartható pályára szorítását remélik.

Ha a csomagot elfogadják, az első körben várhatóan fellélegzést hoz a piacokra. A korábbi fejlemények alapján ez várhatóan rövid időre jelent majd enyhülést, a bejelentést követően viszonylag gyorsan a végrehajtás körüli aggodalmak vehetik majd át a szerepet a piacokon, amely az euró s ezzel együtt a forint szempontjából ismét újabb gyengülési hullám elindulását jelentheti.

Az euró délelőtt a dollárral szemben 1,361-1,367 közötti sávban mozgott. Európa főbb részvényindexei 0,3-1 százalék közötti pluszt mutattak. A forint az euróval szemben – a csütörtöki 315 forint föltötti, a mindenkori történelmi rekordot jelentő 317 forintos szinttől alig elmaradó magasság után – 311,6-313,5 forint közötti sávban ingadozott. A frankkal 254-252, a dollárral 230-228,5 forint között kereskedtek délelőtt a bankközi devizapiacon. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe nem sokkal 11 óra után 1,9 pluszban állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik