Gazdaság

Aggódnak a buszgyártók a Rába állami tulajdonba kerülése miatt

Megrendeléseiket féltik, és fájlalják, hogy elmaradt az egyeztetés az iparág szereplői között. Az igazgatóság a jövő héten ígér tájékoztatást.

Készületlenül érte az autóbuszgyártó iparágat a kormány bejelentése arról, hogy többségi tulajdont szerez a Rábában, a cégek megrendeléseiket féltik – írja a pénteki Magyar Nemzet. A gyártók tartanak attól, hogy újabb gyártókapacitások jönnek létre, miközben a jelenlegi gyártóhelyek is alig kapnak hazai megrendelést.

Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének (Mabusz) elnöke a lapnak elmondta, hogy a magyar járműipar szereplőivel nem egyeztettek a Rába részvények megvásárlásáról. Ha megkérdezték volna őket, akkor nem a járműgyártó-kapacitások növelésére, hanem a közlekedési vállalatok járműbeszerzéséseire fordították volna az adófizetők pénzét – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Rába lehetne-e a tervek szerint januárban felálló Nemzeti Közlekedési Holding járműgyártó tagja, a Mabusz elnöke úgy reagált: elvben lehetséges, azonban jelentős befektetést igénylő megoldás lenne.

Azt a Mabusz is támogatja, hogy magyar gyártmányú járműveket vásároljanak, annak azonban nem örülnének, ha csak egyetlen cégtől.

Az igazgatóság hamarosan megszólal

A jövő szerdán teszi közzé a Rába Járműipari Nyrt. igazgatósága a véleményét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) részvényenként 815 forinton tett nyilvános vételi ajánlatáról – közölte a Rába a BÉT honlapján pénteken.

A közlés szerint a Rába “haladéktalanul intézkedett” független pénzügyi tanácsadó megbízásáról azt követően, hogy kézhez vette az MNV nyilvános vételi ajánlatát. Ugyanakkor soron kívül összehívták az igazgatóságot az ajánlat véleményezésére.

A Rába részvényeinek felvásárlása pénteken kezdődött meg és december 12-ig tart. Az ajánlati ár 31 százalékkal magasabb az ajánlattételt megelőző legutolsó tőzsdei záróárnál.

A részvények felvásárlásához még a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulása is szükséges.

Az MNV korábban a nyilvános vételi ajánlatot azzal indokolta, hogy az állam ennek eredményeként érdemi befolyást szerezhet a járműipari társaságban, s a nemzeti vagyon egy stratégiai iparágban gyarapodhat.

A magyar állam jelenleg összesen 16,15 százalékos befolyással rendelkezik a társaságban, míg a Rába 7,68 százalék saját részvényt birtokol.

Megállapodás született arról, hogy a 10,85 százalékos részvénypakettet birtokló malajziai DRB Hicom társaság is elfogadja a vételi ajánlatot, amelynek megfelelően a magyar állam – figyelembe véve a Rába 7,68 százaléknyi saját részvény hányadát – összesen 27 százalék tulajdoni hányadot és 29,25 százalék szavazati jogot biztosító befolyásra tesz szert a járműipari cégben. Az MNV a kibocsátási tájékoztató szerint elállhat a vételi ajánlattól, ha részesedése nem haladja meg az 50 százalékot.

A kormány egy júliusi határozatában a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt forrásai terhére 13,4 milliárd forintot csoportosított át az MNV Zrt.-hez az állami vagyon gyarapítása érdekében – emlékeztet a közlemény. A várható összes felmerülő költséget ez a keret teljes egészében fedezi. A vagyonkezelő az ajánlat fedezetének meglétéről és teljes körű felhasználhatóságáról a törvényi előírásoknak megfelelően a Magyar Államkincstár és az MNV Zrt. vezérigazgatója által kiállított igazolást nyújtott be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik