Gazdaság

Szakad az euró, gyengül a forint

Pánikközeli hangulat alakult ki délelőttre a deviza- és kötvénypiacokon, esésbe fordultak az európai részvényindexek is.

Az ismét felerősödő aggodalmak oka az Olaszországgal kapcsolatos bizonytalanság. Az olasz államfő, Silvio Berlusconi tegnap ígéretet tett arra, hogy az adóssághelyzet rendezése és a növekedés beindítása érdekében tervezett reformlépések elfogadása után lemond pozíciójáról.

A bejelentést a piacok előbb kedvezően fogadták: a tengerentúli tőzsdék tegnap még 1 százalék körüli pluszokkal zártak. Ma reggel azonban már mindenkit az érdekelt, hogy mi lesz Berlusconi lemondása után, s ismét az aggodalmak kerültek előtérbe: az olasz kötvényhozamok rekordmagasságba emelkedtek, a 10 éves átlépte a 7 százalékot. (Már a 6 százalékos határ fölött kritikusnak értékelte a piac a helyzetet, az olasz papírok piacát az Európai Központi Bank folyamatos vásárlásai tartották életben.)

Olaszország államadóssága a GDP 120 százaléka. Az olasz kötvénypiac mérete mintegy 2000 milliárd euró. Az unió által eddig felépített védőháló e piac megroppanása esetén közel sem elegendő. (Összehasonlításként Görögország államadóssága 350 milliárd euró, az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) jelenleg 440 millió euróval rendelkezik, amelynek már mintegy felét kötik le az adósságok szanálásával kapcsolatos eddigi megállapodások.)

Szakad az euró

A hét végi G20-as csúcson az adósságproblémák rendezésében érdemi előrelépés nem volt (Az EFSF feltöltésének módja továbbra is kérdéses.) Az egyetlen konkrét döntés arról szólt, hogy Olaszország elfogadja, hogy az IMF folyamatosan figyelemmel kísérje a kilábalás érdekében foganatosított lépéseket, ez azonban – a felerősödő olasz belpolitikai bizonytalansággal összefüggésben – egyelőre nem sok garanciát jelent.

A piacok egyértelműen mutatják a helyzetről a véleményüket: az euró a dollárral szemben szerda reggeli 1,3859-ről a déli órákra 1,3658 dollárig zuhant, a főbb tőzsdeindexek (amelyek reggel még 1 százalék körüli plusszal indultak) délre 1,5-2,5 százalékos esést mutattak az előző napi záráshoz képest.

Gyengül a forint

A kedvezőtlen környezetben szenvednek a hazai eszközök is. A forint az euróval szemben 11 órára 311,2 forintig drágult, amely új két és fél éves csúcsnak számít, s ezt követően is csak 310,2 forintig ereszkedett.

A svájci frank jegyzése 252,67 forintig emelkedett, ahonnan csak mérsékelten 252,27 forintig csökkent. A dollár kurzusa a délelőtt végéhez közeledve 227,5 forinton tetőzött, dél körül 226,6 forinton járt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX ebben az időben 1,6 százalékos csökkenést mutatott az előző naphoz képest, a vezető részvények közül a legnagyobb esést az OTP érte el, amely 3,8 százalékot bukott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik