Gazdaság

Az Európai Bizottsághoz fordult Ausztria a végtörlesztési törvény miatt

Az osztrák pénzügyminiszter állítja, hogy nekünk is rosszat hoz a jogszabály. Hátat fordíthatnak a befektetők, visszaeshet a foglalkoztatás.

Ausztria felülvizsgálati kérelemmel fordult az Európai Bizottsághoz a magyar devizahitelezési törvénnyel kapcsolatban – mondta a Figyelőnek az osztrák pénzügyminiszter. Maria Fekter szerint a jogszabály inkorrekt, mert tisztességtelenül avatkozik be érvényes szerződésekbe, így eleve közösségi jogot sért.

Úgy látja, hogy „a piacok negatívan fogadják a piacgazdasággal ellentétes” magyarországi intézkedéseket. “Ebben az értelemben az elmúlt hónapokban bevezetett, gazdaságilag követhetetlen, a populizmus jegyeit magukon viselő törvénymódosítások Magyarországot, mint célpiacot sok potenciális befektető szemében kérdésessé teszik, és a már ott működő vállalkozások is felül fogják vizsgálni Magyarországra vonatkozó befektetési döntéseiket. Nagy a valószínűsége annak, hogy mindez hátrányosan fog hatni az önök gazdasági növekedésére és a magyarországi általános foglalkoztatási helyzetre. Bármennyire is szüksége van Magyarországnak a reformokra, ügyelnie kell arra, hogy azok összhangban álljanak az Európai Unió politikai és jogi játékszabályaival” – tette hozzá a politikus.

Az osztrák pénzügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: Bécs és Budapest kapcsolata alapvetően jó, és a két ország közötti kereskedelem a közelmúltban is pozitívan alakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik