Gazdaság

Nem népszerű Magyarország

Szeptemberben is gyenge volt a forgalom a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken.

A vendégforgalom az előző év azonos időszakához képest stagnált szeptemberben a Központi Statisztikai Hivatal ma megjelent gyorsjelentése szerint, bár a piac háromnegyedét képviselő szállodáknál az esztendő első háromnegyede összességében kedvezőbben alakult, mint egy évvel korábban.

Az első 9 hónapban 7,9 millió kül- és 7,7 millió belföldi vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. Előbbi 1 százalékos növekedést, utóbbi 5 százalékos esést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az adatok a 2007-es évre jellemző értékeknek felelnek meg.

A külföldi vendégforgalomra továbbra is az átrendeződés jellemző: Olaszországból, Németországból és Franciaországból egyre kevesebben, Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból és az Egyesült Államokból évről évre többen érkeznek.

A belföldi vendégforgalom visszaesésének nagy vesztesei a korábban igen kedvelt alacsonyabb kategóriás szálláshelyek, ahol 26 százalékos csökkenés volt, míg a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma 3%-kal bővült ugyanezen idő alatt.

A nyomott kereslet nincs kedvező hatással a szállodai átlagárak alakulására sem: a budapesti vendégforgalom döntő részét adó három–ötcsillagos kategóriákban a szobák átlagára szeptemberben 10 100 és 38 200, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 6000 és 31 100 forint között alakult, amely jelentősen elmarad az európai és a régió nagyobb városaiban jellemző mértékektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik