Gazdaság

Mélybe ránthatja a gazdaságot a végtörlesztés

Az Európai Központi Bank szerint jelentősen gyengülhet a bankrendszer stabilitása, emelkedhet az országkockázati felár.

Az Európai Központi Bank szerint a magyar gazdaság egészét és az államháztartást is hátrányosan befolyásoló hatásokkal járhat a devizaalapú kölcsönök rögzített árfolyamon való végtörlesztését lehetővé tévő rendszer. Az intézet honlapján kedden megjelent, és a Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére alkotott összeállítás öt pontban fogalmazza meg aggályait.

Először is a bankrendszer stabilitását “jelentősen gyengítő” helyzetet teremt, amely valószínűleg a gazdaságra is káros átgyűrűző hatásokat fejt ki. Másodszor hátrányosan befolyásolhatja a bankok tőkepozícióját, harmadszor pedig a bankrendszert érő, azonnali kedvezőtlen pénzügyi hatáson túlmenően számos, a magyar gazdaságot kedvezőtlenül érintő külső hatás is felléphet.

Ezek között említi az EKB az árfolyamra gyakorolt leértékelődési nyomást, az országkockázati felár emelkedését, a belföldi kamatokat felhajtó nyomást, továbbá azt, hogy a szigorúbb hitelezési feltételek következtében tovább szűkülhet a hitelezési tevékenység és gyengébb lehet a növekedés. A “jogbizonytalanság fokozódása és az érzékelt országkockázat következtében” pedig romolhat az ország megítélése a külföldi befektetők körében.

A Európai Központi Bank negyedik aggálya az, hogy a törvény kedvezőtlen hatást fejthet ki az államháztartásra is, ötödikként pedig egy korábbi – a devizahitel felvételét magánszemélyek számára megtiltó kormányzati intézkedésről megfogalmazott – véleményére utalva rámutatott, hogy a rendszer kérdéseket vethet fel a tőke és a fizetések szabad mozgásával, a letelepedés szabadságával vagy más uniós szabályokkal való megfelelőség tekintetében.

A dokumentum szerint a minisztérium 2011. szeptember 19-én küldte meg a törvényjavaslatot az EKB-nek, anélkül, hogy sürgős eljárást kért volna, a magyar parlament pedig ugyanezen a napon el is fogadta a törvényjavaslatot. Az intézet közleménye hangsúlyozza: a nemzeti hatóságok rendkívüli sürgősség esetén sem mentesülnek az Európai Központi Bankkal folytatott konzultáció kötelezettsége alól.

Mint azt a Hir24 megírta, október végéig 29 ezer 427 devizaalapú kölcsönt végtörlesztettek az ügyfelek a kedvezményes árfolyamon számolva 130,6 milliárd, az aktuális árfolyamon számolva 174,77 milliárd forint értékben. Az érintett bankoknak 44 milliárd forintos vesztesége származott mindebből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik