Gazdaság

Kétszázmilliárdot buktak a családok a forintgyengüléssel

Lassan felemésztődik az az összeg is, amit a magánnyugdíj-pénztárak vagyonából a kormány az államadósság csökkentésére fordított.

A forint gyengülése az idén 200 milliárd forintot vitt el a magyar családok költségvetéséből és ez csaknem a fele annak az összegnek amit a kormányzati intézkedésekkel összességében az emberek zsebében hagytak – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója kedden Szombathelyen, egy gazdasági fórumon.

A forintgyengülés lassan felemészti azt az összeget is, amit a magánnyugdíj-pénztárak vagyonából a kormány az államadósság csökkentésére fordított – fűzte hozzá.

A szakember a kormányzati intézkedések vállalkozásokra gyakorolt hatásáról azt mondta: ha a bírálhatók is a kormány tettei, azt nem szabad feledni, hogy a jelenlegi kormány nagyon nehéz örökséget vett át elődjétől, és a világgazdasági helyzet is folyamatosan romlik.

A Kopint-Tárki a 2012-re prognosztizált 3 százalékos gazdasági növekedést 0,5 százalékra rontotta a világgazdasági környezet romlásába és a kormányzat szerintük negatív irányú intézkedései miatt.

A befektetők szemében ma azok az országok értékelődnek fel, amelyek gazdaságpolitikájukban stabilitást mutatnak fel, és lépéseik bizonyos fokig kiszámíthatóak. Ebből a szempontból nem volt szerencsés a IMF “kiebrudalását” emlegetni, a pénzügyi szervezettel való viszonyt megrontani – jegyezte meg a szakember.

Palócz Éva a kormányzat adópolitikáját bírálva úgy fogalmazott: az sokszor “bizonytalan és irracionális” lépéseket is tartalmaz. Példaként említette meg az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetéséről hozott döntést. Az eva megszüntetése szerinte minden érintettnek rossz, a költségvetés pedig 50 milliárd forint bevételkiesést lesz kénytelen elkönyvelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik