Gazdaság

Vége a szeszesital-korszaknak?

A boltokból akár teljesen el is tűnhetnek a „szeszes italok”. A szeszipar visszavághat az ötvenszázalékos jövedékiadó-emelés miatt.

A szeszipar válaszlépésre készül a kommersz italok piacán november elsején hatályba lépett ötvenszázalékos jövedékiadó-emelés miatt, bár azt még nem tudják, hogy mekkora sugarú legyen a hatókör – tudta meg a Népszabadság.

A vállalkozások most „alternatív megoldásokat” keresnek, amelyek nyomán a hazai boltok pultjairól akár teljesen el is tűnhetnek a kevésbé tehetős fogyasztók által keresett, a pálinkatörvény 2002-es hatálybalépése óta külön kategóriába sorolt „szeszes italok”.

Az egyik legnagyobb hazai szeszgyártó és forgalmazó vállalkozás a partnercégeknek küldött ajánlata szerint az aromákkal ízesített „hagyományos” szeszes italokért két lépcsőben – november 5. és 20. kezdőnappal – literenként összesen 350-450 forinttal emelt árakat kell majd fizetni. Ez az emelés nagyjából megfelel az adónövelésnek.

Október végéig a cég 1700 forintos literenkénti áron adta át a kereskedőknek az italokat, ami után – 37,5 százalékos átlagos alkoholtartalom alapján – 1045 forint jövedéki adót kellett fizetni. Az emelt adó bevezetése után ez a tétel elvileg 1478 forintra nőne, azonban a gyártó jelezte, hogy „üzletpolitikai megfontolások alapján” csökkenti egyes ízesített szeszes italok alkoholtartalmát 5-8 térfogatszázalékkal, amivel lényegében a korábbihoz hasonló árszinten tudja kínálni a változatlan elnevezésű termékeit. Mivel az áruk összetétele – a címkéken is hivatalosan feltüntetve – finomszesz, desztillált víz és természetazonos aroma, a változás lényegében azt jelenti majd, hogy azonos árért kevesebb alkoholtartalomhoz jut majd a fogyasztó.

Külön dilemmát jelent a vodka ügye, ami elvileg finomabb technológiával készült, de lényegében ugyanolyan gabonaszesz-alapú termék, mint a többi ízesített szeszes ital. Az úgynevezett kommersz italok a pálinkához hasonlóan kizárólag mezőgazdasági eredetű (erjesztett gabonából párolt), tiszta etilalkoholok és az ízesítéshez sem használnak szintetikus anyagokat, csak természetes vagy természetazonos aromákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik