Gazdaság

Kamatplafon januártól: 30 százalék

Stop a banki trükközésnek.


Fotó: Neményi Márton

Kamat-, illetve teljes hiteldíjmutató (thm) plafont vezet be a kormány. Ezt Rogán Antal jelentette be hétfői, Lázár Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatóján. A hitelköltségek maximalizálása nemcsak a bankok és a magánszemélyek közötti szerződésekre, hanem a magánszemélyek egymás közötti megállapodásaira is érvényes lesz. Magánszemélyeknél a felszámítható kamatra, pénzintézetnél a thm-re vonatkozik a felső korlát, amelynek mértéke a jegybanki alapkamat plusz 24 százalékpont, jelenleg tehát 30 százalék. A bevezetésének kezdete a törvényjavaslat szerint 2012. január elseje.

A törvény két kivételt enged: áruhitelre és „hitelkártya termékre”, itt a jegybanki alapkamat plusz 39 százalékpont, azaz jelenleg 45 százalék lesz a maximum.

Rogán Antal közölte azt is: a frakció tervei szerint az Országgyűlés új jelzáloghiteleknél referenciakamat alkalmazását írja majd elő, ezzel zárva ki „a bankok menet közbeni önkényes kamatemelését”. Januártól az új szerződéseket már csak az új kamatmeghatározási feltételek szerint lehet majd nyújtani. Júliusig pedig a régebbi szerződések ügyfelei számára is az új árazási feltételeknek megfelelő ajánlatot kell majd tenniük a pénzintézeteknek.

Rogán Antal történelmi áttörésnek minősítette a készülő jogalkotást, majd megjegyezte: „A bankok tisztességes magatartása az ügyfelek magatartását is meg fogja változtatni.” Értsd: szerinte javulni fog a törlesztési hajlandóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik