Gazdaság

Az írek visszafizetik a támogatásokat

Írország az euróövezet tagjai közül szinte egyedüliként tudja gazdasági növekedés felmutatásával kezelni adósságproblémáit, visszafizetni az IMF-től és az Európai Uniótól bankrendszerének szanálására kapott támogatásokat.

Michael Nonnan pénzügyminiszter a Concorde Alapkezelő alapblogjának adott exkluzív interjúban közölte ugyanakkor, hogy kormánya – céljainak elérése érdekében- kénytelen most további belső megszorító intézkedéseket bevezetni. Ennek keretében négy év alatt több mint nyolc milliárd euróval csökkenti az állami kiadásokat és mintegy öt milliárd eurót szed be adónövelésekből. Írországnak nem áll szándékában eltávolodni az IMF-től, sőt az ír miniszter szavai szerint az IMF a jövőben az euró-övezet egyik főszereplőjévé válik.

A megszorítások és az ugyancsak fájdalmas nyugdíj-, és egészségügyi reformok ellen azért nem lázadoznak az írek, mert fennmaradt a bizalmuk a politikai rendszer iránt és e tekintetben jót tett, hogy az állam nem avatkozik a bankok és a hitelfelvevők, a munkaadók és a munkavállalók alkuiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik