Gazdaság

Pénzügyi botrány Kósa Lajos városában

Leállt a debreceni 2-es villamosvonal építése, mert a fővállalkozó nem fizet az alvállalkozóknak. Egyes cégeknek százmilliós követelésük van.

A debreceni 2-es villamosvonal építését végző alvállalkozók közül több is leállt a munkával, mert a beruházó tartozik nekik – mondták a DISZ Kulturális és Sportegyesület helyi önkormányzati képviselői.

Tóth Csaba a konzorciumi tag debreceni Keviép Kft.-től kapott információkra hivatkozva közölte: az Arcadom Építőipari Zrt. mint a konzorcium pénzügyi vezetője lenne felelős a kifizetésekért. Hangsúlyozta, hogy a debreceni önkormányzat teljesítette a beruházók iránti pénzügyi kötelezettségeit: 2010 tavasza óta már 2,4 milliárd forintot utalt át a cégnek.

A képviselő szerint a megoldást az úgynevezett bizalmi kéz intézményének a bevezetése jelentené, vagyis az elvégzett munka után a vállalkozóknak közvetlenül a megrendelő fizetne. Hozzáfűzte: a beruházónak november 20-ig biztosítania kell a munkálatok miatt szünetelő villamosközlekedés újraindítását, de csúszás elképzelhető.

Az MTI-nek az egyik alvállalkozó cég vezetője megerősítette a tartozások tényét. Hat-hét vállalkozást említett, amelyről biztosan tudja, hogy a pénzére vár, de a körbetartozások miatt ez több tucat társaságot is érinthet. A tartozások mértéke egyes cégeknél százmilliós nagyságrendű.

Az önkormányzat teljesítette kötelezettségeit a 2-es villamosvonal kivitelezésével kapcsolatban, a szerződés szerint utal az elvégzett és igazolt munkákért – állítja Debrecen alpolgármestere. Pajna Zoltán közleményében rögzíti: az elvégzett munkák után járó pénz további kifizetése a konzorcium vezető tagvállalatának, az Arcadom Építőipari Zrt-nek a felelőssége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik