Gazdaság

Három százalékkal több új autó van forgalomban

Január-októberben 3 százalékkal 37.180-ra nőtt a forgalomba helyezett új autók száma. Októberben 4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az összes járművet vizsgálva az új forgalomba helyezések száma októberben 1,6 százalékkal 4.924-re emelkedett, január-októberben 7,8 százalékkal 50.894-re bővült.

Októberben 11,7 százalékkal 917-re nőtt a forgalomba helyezett új kishaszon járművek száma, az első tíz hónapban 21,6 százalékkal 8.414-re emelkedett a számuk.

A Datahouse adatai szerint októberben 7 új buszt helyeztek forgalomba, ez 68,2 százalékos visszaesés 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az első tíz hónapban is visszaesést mért az adatszolgáltató társaság, az új buszok száma 26,4 százalékkal 159-re csökkent.

Nőtt, 50 százalékkal az új nagyhaszon járművek száma, októberben 411 darabot helyeztek forgalomba, január-októberben 86,8 százalékkal 3.368-ra bővült a számuk.

Az új motorkerékpárok száma októberben 5,9 százalékkal nőtt, 90-et helyeztek forgalomba. Az első tíz hónapban 18,1 százalékkal 1.773-ra esett a számuk az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Wolksvagen, Ford, Opel

Az adatok szerint októberben a legtöbb, 465 új kocsit Volkswagenből helyeztek forgalomba, piaci részesedése így 13,29 százalék, egy évvel korábban még 10,56 százalékot tett ki.

A második helyen a Ford végzett 370 új forgalomba helyezett személygépkocsival, ezzel a piac 10,57 százalékával rendelkezik, tavaly októberben még 9,07 százalékkal bírt.

A harmadik az Opel volt októberben. A Datahouse adatai szerint 350 új Opelt helyeztek forgalomba, piaci részesedése 10,00 százalék volt a tavaly októberi 8,60 százalék után.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az adatokat értékelve azt közölte az MTI-vel, hogy az alacsony értékesítési összes volumen a kereskedések és javítók számára további anyagi problémákat okoz, amely e létesítmények számának további csökkenését vonhatja maga után.

Több a motorkerékpár

Az egyesület szerint a legújabb állami költségvetési és adó jogszabály tervezetek továbbra is nehézzé teszik a gépjárműkereskedelem sorsát, de a szakmai képviseletek bíznak abban, hogy néhány javaslatuk elfogadásával megindulhat a gazdaság fehérítése, ezáltal a legális kereskedők és szervizek több munkához juthatnak.

Az MGE továbbra is kiemelkedően fontosnak érzi – az abszolút számokban tartósan alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett – a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését.

Közleményében az MGE kiemeli, hogy a motorkerékpár piac csökkenése októberben megállt és hosszú idő óta először kis emelkedést mutat. Ez a szegmens lábal ki legnehezebben és leglassabban a válságból. “Fontos jel számunkra, hogy a csökkenés megállt” – írják a közleményben.

A nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Örvendetesnek tartja az MGE, hogy e területen 2011 az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik