Gazdaság

Ketyeg az árbomba

November elsején robban a gázolaj ára, a cigaretta drágulását viszont egy darabig nem vesszük észre.


Fotó: Kummer János

A gázolaj átlagára már a héten lehagyta a benzinét, november elsejétől pedig már utcahosszal vezetni fog előtte: a jövedéki adó megemelése az áfa hatásával együtt bizony a 420 forint körüli tartományba repíti a gázolaj árát.

Annak ellenére válik észrevehetően drágábbá a dízel a benzinnél, hogy még a jövedéki adóemelés után is kisebb rajta az adóteher, mint a benzinén. A főkolompos ebben (is) a globalizáció, a közúti fuvarozás generálta masszív kereslet – mondta el lapunknak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezetője. Korábban a gázolaj azért volt jóval olcsóbb a benzinnél, mert kevésbé környezetszennyezőnek vélték. Ám ez a hit megdőlt, s az EU-nak immár kifejezett elvárása a gázolaj és a benzin jövedéki adószintjének közelítése. Minthogy az uniós nemzetállamok költségvetéseinek mostanában amúgy is nagy szükségük van többletbevételekre, az államok nem is nagyon állnak ellen – magyarázta a kutató.

Mindez nemcsak a dízel személyautók tulajainak kellemetlen, hanem a fuvarozók jelentős részének is. Minthogy a szállítás költségeinek növekedése begyűrűzhet számos termék árába, végső soron a dízel drágulása mindenkit rosszul érint.

Igaz, a 7,5 tonna fölötti teherautóval (illetve busszal) fuvarozók a jövedéki adóemelkedés összegét visszaigényelhetik. Az áremelkedés nekik is költség annyiban, hogy azt meg kell finanszírozni addig, amíg megérkezik a visszaigénylés összege, a nagy vesztesek azonban a 7,5 tonna alatti járművel fuvarozók – válaszolta lapunknak Karmos Gábor, az MKFE Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete)  főtitkára. Az érdekvédő szerint az utóbbi csoportba tartozó fuvarozók kénytelenek lesznek továbbhárítani a költségnövekedésüket. Nem tehetnek mást, nincsenek már tartalékaik – magyarázta.

Jelentősen, viszont nem azonnal érezhetően drágul  november elsejétől a cigaretta. A régi zárjegyekkel – azaz a régi áron – a törvény szerint 60 napig értékesíthetők a dohánytermékek, s feltehetően a legtöbb nagykereskedő rendelkezik ekkora készletekkel – mondta el lapunknak az egyik iparági szereplő. Az igazi nagy, áfaemeléssel is turbósított drágulás a cigarettánál január elsején várható, amelyet majd 2012 folyamán további áremelkedés követ majd – köszönhetően a jövedéki adó lépcsőzetes növekedésének. A pipa-, és cigarettadohány jövedéki adója is nő, a szivaré viszont nem változik.

Az élet drágulása fölött érzett elkeseredést pénzügyi szempontból csakis házi pálinkába érdemes fojtani, mert annak főzése magáncélra, 50 literig továbbra is adómentes, más párlatok adója viszont szintén emelkedik elsejétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik