Gazdaság

Veszélyes a forintra a hosszú hétvége

Idegesség, kapkodás jellemző a forintpiacon az elmúlt napokban, amely a hosszú hétvégéhez közeledve, aggodalomra adhat okot.


Fotó: Neményi Márton

Budapest a jövő hét első két napján zárva tart, míg a világ más pontjain zavartalanul folyik majd a kereskedés. Az elmúlt években több olyan hétvége volt, amikor az ilyenkor jellemző igen alacsony likviditású kereskedés óriási kilengéseket hozott a forint piacán: 2008 októberében például 265 forintról 286 forintig emelkedett az euró jegyzése. Akkor a jegybank rendkívüli 300 bázispontos alapkamat emelése állította meg a forint további gyengülését, amely eredményeként a jegyzés 270 forint körüli magasságba esett vissza.

A mostani, s akkori helyzet között nem kevés a hasonlóság. Egy alapvetően bizonytalan nemzetközi környezetben (amely az uniós csúcson született, biztatónak is értékelhető fejlemények ellenére is helytálló maradt) a forint, mint a régió egyik legsérülékenyebb devizája szerepelt az elmúlt napok híradásaiban. A hazai fizetőeszköz árfolyama – amely az esztendő első 8 hónapját – jellemzően a 265-275 forintos sávban töltötte az euróval szemben, az elmúlt hetekben többször két éves csúcsra, 302 forint fölé gyengül. Az elmúlt héten pedig már nem tudott érdemben elszakadni a 300 forintos szinttől.

Mindeközben már nem csupán a londoni elemzők, hanem a kormányzat képviselői is a magyar adósság esetleges leminősítéséről beszélnek. Ha ezt valaki kihasználni szeretné annál kedvezőbb pillanat, mint amikor a kereskedők 4 napig csak fél szemüket tartják a monitorokon, kevés akad…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik