Gazdaság

Éjfélig alapító lehet a Hiteltársulásban

Aki péntek éjfélig regisztrál, azt alapítónak tekinti a civil szerveződés.

Doubravszky György, a társulás alapító-vezetője azt mondta, hogy a Hiteltársulás az október 6-ai indulás óta már több mint 14 ezer hitelest tömörít, 171 milliárd forintnyi becsült hitelösszeggel. A civilszervezet a beszerzési társulások mintájára gyűjti össze a devizahitelesek igényeit. Az alapító szerint hiába van ugyanis mód fix árfolyamon lezárni a kölcsönt, ha ahhoz nem társul kedvező forinthitel.

Doubravszky György megismételte, hogy a Hiteltársulás egy olyan internetbankot (webbankot) indítana el, amelyben az állam is szerepet vállalna. Annak nem lennének fiókjai, csak virtuális központja, ahonnan a dokumentumokat futárszolgálat segítségével vinnék az ügyfelekhez.

Először a jó hiteleseket fogadná be a bank, majd a kicsit problémás ügyfeleket – magyarázta a koncepciót a Hiteltársulás vezetője. Ez utóbbi fázisban már keveredik a piaci szemlélet és az állami szerepvállalás – tette hozzá. “Harmadik lépésben  tudunk a leginkább rászorultakon segíteni” – fogalmazott Doubravszky György.

Az előadás után az MTI kérdésére, miszerint a bankalapításhoz szükséges minimum 2 milliárd forintot honnan teremtené elő a “fapados bank”, és hogyan képzeli el a problémás ügyfeleken való segítséget, Doubravszky György azt felelte, hogy ezt és a többi felmerülő problémát kell megoldani, de a civil szerveződés rengeteg olyan ötletet képes életre hívni, ami segítheti a megoldást.

A jelentkezőknek a hiteltarsulas.hu honlapon kell regisztrálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik