Gazdaság

Orbán: Nem mi mentjük meg az uniós bankokat

A kormányfő szerint jó hír, hogy a bajba került külföldi bankok megsegítésére nem kell pénzt áldoznia Magyarországnak.


Fotó: Reuters

Magyarországot nem fenyegeti az a veszély, hogy magyar adófizetők forintjaiból más államok bankjainak kisegítésére kelljen költenie – üzente Orbán Viktor a facebookon a brüsszeli repülőtérről.

A miniszterelnök az uniós csúcs befejezése után ezzel kapcsolatban elmondta: a közösség vezetői azt a szabályt állították fel, hogy ha egy pénzintézet bajba jut, akkor első helyen a tulajdonosainak, részvényeseinek kell helyt állniuk a veszteségekért. Ha ez nem elegendő, akkor a fennmaradó rész erejéig belép az adott nemzetállami költségvetés, ha pedig ez sem elég, akkor egy európai pénzügyi alapból kaphatnak segítséget, de abba az alapba az eurózónán kívüli tagállamoknak, így például Magyarországnak – nem kell befizetniük.

A megállapodásnak része az is, hogy ha egy bank feltőkésítésre szorul, akkor nemcsak az anyabankot, hanem a leánybankjait is el kell látni pénzügyi forrásokkal. Vagyis így a Közép-Európában működő leányintézményeknek is forrást kell adni, hiszen az lehetetlen lenne, hogy a térség országainak vállalkozói tönkremenjenek, ne jussanak hitelhez azért, mert az anyabankok a saját maguk mentése érdekében kivonják innen a hitelezésre rendelkezésre álló forrásokat – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az elmúlt időszak történéseiből azt a tanulságot kell levonni, hogy valami tönkrement az európai bankrendszerben. Az ugyanis lehetetlen, hogy a pénzintézetek háromévente az európai emberekhez forduljanak segítségért – mondta a kormányfő. Hozzátette: ezért meg kell változtatni a bankok működésének körülményeit, újra kell szabályozni az életüket. Magyarországon ez a munka már folyik, és hamarosan a Ház elé kerül a magyar bankrendszer újraszabályozását célzó törvénytervezet – mondta Orbán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik