Gazdaság

Tízezer új „kínai” munkahely Debrecenben

Technológiai parkot hoznak létre a megyeszékhelyen. Húsz cég érkezik jövőre, 100 millió eurót fektetnek be.

Kína Belső-Mongólia tartományából novemberben Debrecenbe érkezik annak a húsz cégnek a képviselője, amelyek várhatóan tízezer új munkahelyet teremtenek a következő években a városban – közölte Herdon István, a Xanga cégcsoport igazgatója kedden. Az együttműködés célja technológiai park létrehozása.

A szerződés szerint 2012 első felében 10, a második felében újabb 10 kínai társaság települ majd a megyeszékhelyre. Még idén 30 millió euró, 2012-ben pedig további 70 millió euró működő tőkét fektetnek be. A társaságok között technológiai vállalkozások, logisztikai és remélhetőleg turisztikai vállalatok is lesznek – fűzte hozzá Herdon István.

A debreceni Határ úti ipari parkban 40 hektár kiépített infrastruktúrájú üres terület várja az érkezőket, miközben a repülőtér mellett lévő déli ipari parkban 4,5 milliárdos infrastruktúra-fejlesztésre van szükség. Ugyanitt 7-8 milliárd forintos logisztikai fejlesztés is elkezdődött. A Xanga vállalta, hogy a reptér üzemeltetőjeként elvégezi a kínai vállalatok Debrecenbe településéhez szükséges repülőtéri bővítéseket – közölte az igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik