Gazdaság

Franciaország fellélegezhet

A Fitch nem tervezi Franciaország leminősítését, az euróövezeti mentőalap tervezett változtatásai nem veszélyeztetik a francia besorolást.

Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze legmagasabb, “tripla A” besorolását a nemzetközi hitelminősítőknél, amelynek köszönhetően a lehető legjobb feltételekkel juthat hitelekhez a pénzügypiacokon – jelezte kedden a francia pénzügyminiszter, elismerve ugyanakkor, hogy 2012-ben a gazdasági növekedés valószínűleg alacsonyabb lesz, mint a kormány hivatalos prognózisai. “Megvan a kockázata annak, hogy Franciaország GDP-növekedése alacsonyabb lesz, mint 1,5 százalék, miközben a kormány 2012-re még 1,75 százalékkal számol” – mondta a tárcavezető.

A pénzügyminiszter arra a hírre reagált, miszerint kérdésessé válhat Franciaország lehetséges legjobb államadós-osztályzatának stabil kilátása a Moody’s Investors Service a francia adósságdinamikáról kedd hajnalban kiadott éves elemzése szerint. Bár a francia adósbesorolás kilátása stabil, a Moody’s Londonban kiadott elemzésében közölte, hogy a romló adósságmutatók és az államra háruló, potenciálisan felmerülő jövőbeni kötelezettségek most már “nyomást gyakorolnak” a francia kormány “Aaa” osztályzatának stabil kilátására.

Franciaország mellett még öt további euróövezeti állam – Németország, Ausztria, Hollandia, Luxemburg és Finnország – rendelkezik jelenleg a legmagasabb, tripla A besorolással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik