Gazdaság

Elköltöttük a reálhozamot

Két hónap esés után augusztusban mérsékelten bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz , s az előző év azonos időszakához képest egyaránt – jelentette péntek reggel a KSH.

Az adat jó hírként értékelhető, figyelembe véve, hogy júliusban 0,4, júniusban 1,3 százalékos csökkenést mértek a statisztikusok. Tény ugyanakkor, hogy a forgalom emelkedésében volt szerepe annak, hogy a lakosságnak a nyugdíjpénztári reálhozamot július-augusztusban fizették ki. Trendváltozásról így egyelőre szó sincs: a 2007-2010 közötti időszak csökkenése után az elnyúló stagnálás folytatódik.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben egyébként 2011 augusztusában 709,6 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az első nyolc hónapban 4988 milliárd forint forgalom realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal bővült, az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal csökkent. A nem élelmiszer-kiskereskedelem terén az értékesítések 2,5 százalékkal emelkedtek, az esztendő első nyolc hónapjában lényegében 0,2 százalékos javulás volt.

Az üzemanyagár folyamatos emelkedésének hatása továbbra is számottevően megmutatkozik az értékesítési adatokban: a töltőállomások forgalma (változatlan áron) augusztusban 2,4 százalékkal csökkent júliushoz képest, az év eső 8 hónapjában 1,1 százalék volt a visszaesés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik