Gazdaság

Orbán évekre befagyasztaná a családi pótlékot

A családi pótlék összegéből vígan falatozhat az infláció 2013-ban és 2014-ben is.


Fotó: Shutterstock

Nem változik érdemben a családi támogatások összege az Orbán-kormány jelen ciklusában, 2013-ban, és 2014-ben sem – derül ki a költségvetési javaslat egyik mellékletéből. Sőt, 2015-ben sem, amennyiben a választók a jelenlegi politikai elitnek bizalmat szavaznak –az államháztartási kitekintés ugyanis 2015-ig tartalmaz adatokat.

A kormány tavaly készített kitekintése szerint még 66,8 milliárd forinttal többet költött volna a családi támogatásokra 2014-ben, mint az idei dokumentum szerint. Tavaly ilyenkor tehát a kormány feltehetően még nem úgy gondolkodott, hogy befagyasztja a családi pótlékot a teljes ciklusra.

A befagyasztás mellett fölhozható pró érvként, hogy a kormány továbbra is fenntartja a családi adókedvezményt, kontra érvként említhető azonban, hogy az adókedvezményt nem képes mindenki teljesen kihasználni, a munka nélkül lévők pedig éppenséggel egyáltalán nem.

Az idei kitekintés számai arról is tanúskodnak, hogy a kormány kivezeti a hipermarketeket, illetve a telekom- és energiacégeket sújtó különadókat 2013-ban, a bankadót pedig a felére csökkenti.

A számok azonban ebben az esetben nem biztos, hogy szavahihetők, ugyanis a tavaly összeállított kitekintés szerint már 2012-ben csökkennie kellene a bankadónak, ám ez – mint az már korábban kiderült – 2013-ra tolódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik