Gazdaság

Az export tartja életben az élelmiszeripart

Tavaly is folytatódott az élelmiszeripar belföldi piacvesztése, miközben az export 7,6 százalékkal bővült - írja a Napi Gazdaság a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentése alapján.

Míg tavaly az ipari termelés 10 százalékkal nőtt, addig a élelmiszeriparé 0,4 százalékkal csökkent. Az elmúlt öt évben – 2006 kivételével – minden évben zsugorodott a termelés. 2010-ben a 7,6 százalékkal növekvő exportértékesítésből 648 milliárd forint bevétel származott és – a malomipar kivételével – minden alágazat kivitele nőtt.

Az agrár-külkereskedelmi forgalom 2010-ben 12 százalékkal emelkedett. A kivitel 5,8 milliárd, a behozatal 3,7 milliárd euróra nőtt. A 2,1 milliárd eurós aktívum 9 százalékkal haladta meg az előző évit. Az agrár-külkereskedelem szerkezete alig változott: az alapanyagok 74, a késztermékek 19 százalékot tettek ki.

Az élelmiszeriparban a négy főnél többet foglalkoztató vállalkozások száma 2.676 volt, s 80 százalékuk mikrovállalkozás. Ez az arány változatlan maradt 2009-hez képest. Az adóhatóság gyorsjelentése szerint a kettős könyvitelt vezető vállalkozások adózás előtti nyeresége 2010-ben 2,6 százalékkal nőtt, átlépve a 2006. évi 51 milliárd forintot – írja a Napi Gazdaság.

A külföldi tőke aránya mindössze egy százalékkal emelkedett. 2000 óta folyamatos a külföldi tőkekivonás az élelmiszeriparból. Tavaly a beruházások értéke folyó áron 90 milliárd forint volt, a legtöbb beruházás a gyümölcsfeldolgozásban, a tejiparban és a takarmánygyártásban indult – írja lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik