Gazdaság

Rövid távon megúsztuk a pánikot

Bíznak a piacok abban, hogy Szlovákia végül megszavazza az uniós mentőcsomagot. Kérdés, ez hosszú távon is megoldás lesz-e az euróövezet válságára.

Rövid távon fokozta a piaci bizonytalanságot, hogy Szlovákia kedden nem szavazta meg az uniós mentőcsomagot. Ezt azonban ellensúlyozza, hogy a leköszönő kormány helyén valószínűleg nagykoalíció jön létre, amely vélhetően elfogadja majd a csomagot – vélekednek makroelemzők.

A szlovák kormány lemondásához, a mentőcsomaghoz való hozzájárulás elutasításához vezető éles szlovák parlamenti vita tartalma nagyjából tükrözi az elemzők érveit, kétségeit is. A mentőcsomag – itt végső soron egy pénzügyi alapról van szó, amelynek forrását az Európai Központi bank biztosítja, garanciát pedig az euróövezeti tagállamok nyújtanak rá – ugyanis alkalmas lehet arra, hogy rövid távon megnyugtassa. Másik részről azonban lényegében csak a kockázatok átcsomagolásáról van szó, ami – hacsak nem történnek érdemi reformok az unióban – csak a gondok elodázására és elmélyítésére jó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik