Gazdaság

Pofon az Erstének a felügyelettől

Megtiltotta a pénzügyi felügyelet az Erstének a végtörlesztési űrlapjának a használatát, akárcsak korábban a Volksbanknál

A PSZÁF vizsgálatának lefolytatásáig megtiltotta az Erste Bank Hungary Zrt.-nek a hitelintézet által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozat használatát. Az űrlap ugyanis felvetheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését – áll a felügyelet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A hatóság október 4-én próbavásárlást hajtott végre az Erste Bank Hungary Zrt. egyik budapesti fiókjában. A próbavásárlás során a PSZÁF megállapította, hogy a végtörlesztési kérelmi űrlap a következő lábjegyzetet tartalmazza: „Az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetőség!”
Mindezek miatt a PSZÁF október 5-től fogyasztóvédelmi célvizsgálat megindításáról döntött a hitelintézetnél. A hitelintézeti törvény szerint a fogyasztóknak 2011. december 30-ig van lehetőségük a fix árfolyamú végtörlesztési igény bejelentésére. A törvény azonban nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket.

A fogyasztók jogosultságát hátrányosan befolyásoló tájékoztatások, kereskedelmi gyakorlatok pedig veszélyeztethetik az érintettek jogi és gazdasági érdekeit – áll a hatóság közleményében. A PSZÁF korábban hasonló módon megtiltotta a Volksbanknak is a végtörlesztési űrlapjának a használatát.

Az Erste hamarosan az építési hitelek végtörlesztésével kapcsolatban is gyakorlatának feladására kényszerülhet a felügyelet hatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik