Gazdaság

Egyre kevesebb a disznó Magyarországon

Az egy koca –egy porta program nem lenne képes a húsipar számára alapanyagot biztosítani - mondják a szakértők.

Tartósan magas, esetleg növekvő sertésárszintet várnak a szakértők, ami elvileg növelheti az évek óta zsugorodó hazai állatállományt, az egy koca –egy porta program azonban nem lenne képes a húsipar számára alapanyagot biztosítani – írja a keddi Világgazdaság.

A kocatartás felfuttatása növelheti a vágóállatok számát is, egy ilyen program azonban inkább a kormányzat által is preferált lokális, kistermelői piacok világában jelenthet előrelépést, a nagyüzemi húsfeldolgozás számára mindez valószínűleg nem képez majd alapanyagot -– nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke.

Raskó György agrárközgazdász értékelhetetlen koncepciónak nevezte a programot, “amely ebben a formában biztosan nem fog megvalósulni”. A hazai sertésállomány ma már egészségtelenül kevés, ezért helyesnek nevezte ugyan azt a kormányzati szándékot, hogy növeljék azt.

A kocatartás, a malacok tenyésztése azonban rendkívül összetett, nagy szakértelmet, szakképzett tenyésztőket, állatorvosokat igénylő feladat – jegyezte meg. A sertéshízlaláshoz nem kell ilyen szintű szakértelem, a falvak külterületén létesítendő, legalább több száz sertés egyidejű tartására alkalmas telepek támogatásában lehetne fantázia Raskó szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik