Gazdaság

Irán magyar buszokat vásárolna

Mezõgazdasági, textilipari, gépipari, egészségügyi és oktatási megállapodások is formálódtak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-arab tagozata és ottani kamarai partnere iráni tárgyalásain - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a perzsa állam szívesen venne magyar buszokat. Az egyeztetéseken csak olyan témák kerültek terítékre, amelyekre nem vonatkozik az Iránt nukleáris fejlesztései miatt sújtó embargó.

Miklóssy Ferenc, az MKIK alelnöke, a magyar-arab tagozat elnöke elmondta: “Iránban – ahol számon tartják, hogy a magyarországi jászok a rokonaik – még erõsen él a nosztalgia a magyar termékek iránt, így emlegetik például a Tungsram termékeit, és továbbra is nagyon szeretnének magyar buszokat venni”.

Az irániak komoly érdeklõdést mutattak a magyar cégek által kínált gyorsházépítés, napelem technológia, és állatgyógyászati készítmények, eszközök iránt, valamint nyitottak egészségügyi, környezetvédelmi és mezõgazdasági beruházásokra is.

A lap megjegyzi, hogy jelenleg a magyar-iráni gazdasági kapcsolatok szintje katasztrofális : míg a nyolcvanas években Irán csak a magyar agrártermékbõl 400 millió dollárnyit vásárolt, most az évi 18 milliárdos dolláros teljes importjából 10-15 millió eurót tesznek ki a magyar termékek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik