Gazdaság

Mitől függ, hogy mennyi a KGFB díja?

Díjkedvezmény, hengerűrtartalom, lakhely. Csak egypár befolyásoló tényező mindabból, amit figyelembe vesznek a biztosító társaságok.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy milyen lehetőségeink vannak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésére (Kgfb).  (). A biztosítás lényege ugye az, hogy fedezetet nyújtson arra az esetre, ha a gépjármű vezetője mások vagyonában kárt,  vagy rosszabb esetben személyi sérülést okoz.  Célja, hogy a biztosítás ezeket a károkat attól függetlenül megtérítse, hogy azokat a károkozó ki tudná-e fizetni vagy sem. E nélkül l a gépjármű nem vehet részt közúti forgalomban, de szerencsére a biztosítás könnyen, percek alatt megköthető.

A biztosítási díj mértéke függ egyrészről az úgynevezett „bonus-malus” besorolási rendszertől (erről következő cikkünkben olvashatnak részletesebben), amely a balesetmentes közlekedést díjkedvezménnyel honorálja (bonus), míg a korábban balesetet okozók magasabb díjat fizetnek (malus). Jelenleg a díjszámítás alapját a gépkocsi teljesítménye jelenti (korábban a hengerűrtartalom volt meghatározó). Ezen túlmenően a díj attól is függhet, hogy az üzemben tartó mennyi idős, hol lakik, van-e gyermeke, köt-e casco biztosítást vagy esetleg olyan foglalkozást űz, amit az adott biztosító kedvezményekkel jutalmaz (pl. köztisztviselő, tanár). Mivel az egyes biztosítók eltérően értékelik a kockázati tényezőket, nagy eltérések lehetnek ugyanannak a gépkocsinak a díjában. Érdemes internetes díjkalkulátorokon (a biztosítók, a MABISZ illetve az alkuszok honlapjain) utánanézni az adott évre vonatkozó díjaknak.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk: www.mindennapipenzugyeink.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik