Gazdaság

OMÉK: a magyar mezőgazdaság a minőség irányában

A tárca vezetője felidézte Orbán Viktor megnyitón elhangzott megállapítását, miszerint: " Magyarország agrárország".

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) idei programja az állatbemutatóktól a különböző élelmiszeripari vállalkozások kínálatán át a szakmai fórumokig azt mutatta, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a minőségi termelés, a mind nagyobb hozzáadott érték irányába mozdult el – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap Budapesten, az OMÉK Miniszteri Különdíjának és Közönségdíjának átadásakor.

A 75. – jubileumi – Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) ötnapos rendezvényét értékelve vidékfejlesztési tárca vezetője felidézte Orbán Viktor miniszterelnöknek a megnyitón elhangzott megállapítását, miszerint: ” Magyarország agrárország”. A miniszter szerint ezt alátámasztja a nagy érdeklődés az OMÉK iránt, amely mind a vidéken élők, mind pedig a városlakók részéről megnyilvánult.

A kiállításon több mint 500 cég mutatta be áruit, szolgáltatásait, mindezt öt nap alatt mintegy 90 ezer érdeklődőt vonzott.

A látogatók megnézhettek mintegy ezer őshonos magyar állatot, számos mezőgépipari újdonságot, szakmai előadásokat hallgathattak meg  a tejtermeléstől a sertéstenyésztés szakmai kérdésein át a halászatig.
Az OMÉK miniszteri különdíját Szpisják Imre (Kenderes) nagy súlyú ISV Pannonhibrid hízójával, valamint a Bábolna Hús (Debreczeni Tibor vállalkozó) hagyományos sonka termékével nyerte el. Az OMÉK közönségdíját pedig a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. kapta.

Ezt követően Fazekas Sándor a Kincsem Parkban két galopp futam, az OMÉK Szent László Díj – a kétéves reménységek -, valamint a 2011-es OMÉK Magyar St. Leger trófeáit adta át a győzteseknek. A Szent László díjat Lake Louise, a Magyar St. Leger-t pedig Ostinato nyerte.

A 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás vasárnap 19 órakor zárja be kapuit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik