Gazdaság

Ennyivel emelkedik a nyugdíj

A költségvetés korábban közzétett sarokszámai alapján 4,2 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak a nyugdíjasok, akik közé immár nem számíthatják majd magukat a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok.

A költségvetés korábban közzétett sarokszámai alapján 4,2 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok, minthogy ekkora mértékû inflációval tervez a kormány jövõre. Ennél jóval nagyobb, 4,7 százalékos lesz 2012-ben az infláció a jegybank legfrissebb inflációs jelentése szerint.

Mivel a kormány csak másfél százalékos növekedéssel számol, ezért még a kormányzati ciklus alatt elfogadott szabályozás szerint elegendõ a várható inflációnak megfelelõen emelni a nyugdíjakat. A tavalyi költségvetés tervezésekor 3 és 4 százalék közötti növekedéssel számoltak, ezért akkor az infláció felett emelték a nyugdíjakat, az infláció és a nettó átlagkereset-növekedés 80 és 20 százalékos arányban súlyozott átlagának megfelelõ mértékben.

Erõsen esélyes azonban, ha idén a kormány robusztus növekedésre számítana, akkor is csak a várható (a kormány szerint várható) mértékben emelnék a nyugdíjakat, hiszen a kovergenciaprogramban a kormány ezt megígérte. Ilyen várható növekedés mellett persze nem sürgõs annak törvényi rögzítése, hogy a nyugdíjak nem emelkedhetnek az inflációnál jobban.

Hogy mennyit kapnak majd a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok, akik sajtóhírek szerint jövõre nem nyugdíjat, hanem „járadékot” kapnak, nem tudni még. Sok jóra azonban jobb, ha nem számítanak, a kormányzó többség világos jeleit adta, hogy nem ezt a csoportot tekinti fõ bázisának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik