Gazdaság

GKI: zsákutcába kerülhet az ország

Rontotta GDP-elõrejelzését a GKI Gazdaságkutató Zrt., amely az idén csak 1,5 százalékos gazdasági bõvüléssel számol, jövõre pedig a GDP 1 százalékos csökkenését prognosztizálja - derül ki a gazdaságkutató szerdán ismertetett prognózisának írásos anyagából.

A magyar gazdaság helyzete ma rosszabb, mint a kormányváltáskor volt, nem jók az irányok, zsákutcába kerülhet az ország – fejtette ki Vértes András, a GKI Zrt. elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 

Hozzátette, ugyan a világgazdasági és európai helyzet is romlott, de a magyar gazdaság sokkal inkább a kiszámíthatatlan, a jogbiztonságot csökkentõ, populista, alapvetõ jogokat sértõ gazdaságpolitika miatt került ilyen helyzetbe, és ez elriasztja a befektetõket.

A GKI megjegyzi azt is: amennyiben a devizahitelesek kedvezményes végtörlesztése rendkívül kiterjedté válik, a bankok hatalmas veszteségeik miatt radikálisan szûkíthetik tevékenységüket, az ország kockázati megítélése pedig drámaian romolhat, és ekkor az elõre jelzettnél is kedvezõtlenebb gazdasági pályára sodródhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik