Gazdaság

A szabadfelhasználású jelzálogot is lehet majd végtörleszteni

Az Országgyűlés hétfőn korrigálta a a végtörlesztésről szóló törvényt a jogalkotó szándékának megfelelően.

Az Országgyűlés hétfőn módosította a devizahitelek fix árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztésével összefüggő adószabályozást, annak egy részét ugyanis az előterjesztő szándékával ellentétes tartalommal fogadta el múlt hétfőn a parlament.

Az illeték- és a személyijövedelemadó-törvény hétfői módosításával lehetővé válik, hogy ne csak a lakáscélú devizaalapú hitelek végtörlesztése esetén járjon mentesség a személyi jövedelemadó és az ajándékozási illeték alól, hanem a szabadfelhasználású jelzáloghiteleknél is, ha azok fedezete ingatlan.

A Napi Gazdaság múlt héten írta meg, hogy a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek nem mentesülnek a személyijövedelemadó- és illetékfizetés alól a végtörlesztésnél, erre csak a lakáscélú devizakölcsönöket visszafizetők jogosultak.

Rogán Antal, a végtörlesztési törvényjavaslat fideszes előterjesztője múlt pénteken az MTI megkeresésére kifejtette: az eredeti elképzelésük az volt, hogy a végtörlesztés lehetőségét csak azokra a devizahitelesekre terjesztenék ki, akiknek lakáscélú jelzáloghitelük van. Végül  úgy döntöttek, hogy ezt kiegészítik azok körével is, akiknek szabadfelhasználású jelzáloghitelük van, de az a lakóingatlanra van terhelve. A végtörlesztéssel kapcsolatos egyes adószabályok megfogalmazásakor azonban “véletlenül” az eredeti tervek kerültek a Ház elé. Közölte ugyanakkor, hogy ezt kijavítják egy “egyszerű technikai korrigálással”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik