Gazdaság

Veszélyes lehet a végtörlesztési program

Nyomás alá helyezi a forint árfolyamát, és jelentős veszteségeket okoz a bankoknak a rögzített árfolyamú végtörlesztés az MNB alelnöke szerint.

Király Júlia a Thomson Reuters csütörtöki üzleti konferenciáján úgy vélte, hogy a programban részt vevők csak kisebb részét képviselik a hiteleseknek, ugyanakkor még ez a kisebb kör is nyomást gyakorol az árfolyamra, rontva ezzel a pénzügyi stabilitást, valamint azoknak a hiteleseknek a helyzetét, akik nem vesznek részt a programban.

Király Júlia szerint még ennek a szűkebb hitelállománynak a végtörlesztése is jelentős veszteségekkel jár a pénzügyi rendszer számára, ami gyengíti a bankok azon képességét, hogy a hitelek növelésével támogassák a gazdasági növekedését.

“Rendszerszinten az látható, hogy a visszafizetési összeg elérhet egy olyan pontot, amely komoly stabilitási kockázatot okozhat” – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy a bankrendszer sokktűrő képessége most gyengébb mint áprilisban volt, amikor a központi bank legutóbb stresszteszteket értékelt. Az új stressztesztek eredményét várhatóan októberben teszik közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik