Gazdaság

Sötéten látják a jövõt a Századvégnél

Alacsony növekedésre, stagnáló fogyasztásra, továbbra is magas munkanélküliségre számít a Századvég.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint jövõre a 1,1 százalékkal nõ Magyarország bruttó hazai terméke (GDP). (Matolcsy György 1,5 százalékot vár.)

A gazdaságkutató intézet csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a revízió hátterében egyrészt a romló külpiaci konjunktúra, másrészt a belsõ felhasználási tételek vártnál rosszabb alakulása áll.

A Századvég szerint a beruházások visszaesése továbbra is jelentõs marad, fordulatra csak 2012 második felében számítanak.

Stagnáló fogyasztás

A közlemény szerint a fogyasztás az elkövetkezõ másfél éves horizonton stagnálni fog, mivel az idei enyhe növekedést a 2012-es 0,6 százalékos visszaesés nagyrészt ellensúlyozza. Az áfa- és a jövedékiadó-emelés ellenére a fogyasztói árindex mérsékelt maradhat.

Elõrejelzésük alapján az idei évben 3,8, míg jövõre 3,5 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedésének rátája.
A gazdaságkutató intézet szerint a munkaerõpiac várható fejlõdését továbbra is a munkakínálat növekedése határozhatja meg, ami mellett a munkakereslet csak visszafogottan bõvülhet a lanyha keresleti tendenciák miatt.

Nem csökken a munkanélküliség

A foglalkoztatottak számának lassú emelkedését ellensúlyozhatja az aktivitás bõvülése, így a munkanélküliségi ráta érdemi csökkenésére nem számít az intézet. A bérek mindemellett visszafogott mértékben emelkednek csak, az idõsorokban megfigyelhetõ változékonyságot a közfoglalkoztatással összefüggõ bázishatás okozza.

A Századvég szerint a hazai költségvetés idei alakulását számtalan egyedi tétel és a tervekhez képest vélhetõen jelentõsen romló makrogazdasági környezet alakítja. Becsléseik szerint az adóbevételek – elsõsorban a vártnál kisebb fogyasztás és beruházás miatt – jelentõsen elmaradnak az elõirányzatban szereplõ számoktól, ami 150 milliárd forintos bevételkiesést eredményez. Emellett komoly kockázatot lát a gazdaságkutató intézet a kiadási oldalon is, a túlköltésre vonatkozó becslésük 200 milliárd forint. Az említett tételeket ugyanakkor kompenzálhatja a februárban bejelentett 250 milliárd forintos stabilitási tartalék, az általános tartalékból megmaradt mintegy 26,9 milliárd forint és a szeptemberben bejelentett kiigazítás.

Egyedi tételként azonban 250 milliárd forinttal rontja az egyenleget az Európai Bíróság áfával kapcsolatos ítélete. Ez utóbbi tétel miatt azt prognosztizálják, hogy az ESA-egyenleg a korábban tervezett 2 százalék helyett GDP-arányosan 1,1 százalékos többletet mutathat az idei évben. Ez azt jelenti, hogy a teljes nyugdíjvagyon nélkül 7,9 százalékos lenne a költségvetés hiánya. Amennyiben az egyedi bevételi tételek mellett az egyedi kiadásokkal (MÁV, BKV, áfabírság) is korrigálják az egyenleget, akkor 5 százalékos deficit alakul ki.

Bár a jövõ évi költségvetési törvény még nem nyilvános, az már világosan látszik, hogy a konvergenciaprogramban felvázolt, GDP-arányosan 2,5 százalékos hiány eléréséhez komoly kiigazításra kényszerül a kormány – áll a közleményben.
A Századvég becslése szerint az egyedi bevételi tételek kiesése és a vártnál kedvezõtlenebb makrogazdasági környezet miatt nominálisan mintegy 580 milliárd forintos megtakarítás szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik