Gazdaság

Obama emelné a gazdagok adóját

Az amerikai elnök a kiszivárgott hírek szerint az évi egy millió dollárt meghaladó jövedelmek adóját növelné. Az ellenzék előre tiltakozik.

Barack Obama amerikai elnök javasolni fogja, hogy az évi egymillió dollárnál többet kereső amerikaiak fizessenek több adót, jövedelmüket legalább akkora adókulccsal terheljék, mint a középosztálybeliekét – jelentette a The New York Times című napilap a hét végén nevük elhallgatását kérő kormányzati forrásokra hivatkozva.

Obama hétfőn hozza nyilvánosságra javaslatát, amikor ismerteti az államháztartási deficit csökkentésével kapcsolatos elképzeléseit a kongresszusi “szuperbizottsággal”.

A lap szerint az elnök “Buffett-szabálynak” fogja nevezni az új adót. Az elnevezés Warren Buffett amerikai befektetőre utal, aki többször kifogásolta, hogy a milliárdosok – szerinte – nem fizetnek elég adót. A befektető a The New York Times-ban augusztusban közölt cikkében ezt azzal magyarázta, hogy a nagyon gazdagok, akik nem bérből, hanem befektetésből szerzik jövedelmük nagy részét, ez utóbbi után alacsonyabb kulccsal adóznak, mint a középosztálybeliek a bérjövedelmük után.

A 12 fős, fele-fele arányban demokrata és republikánus párti kongresszusi szuperbizottságnak a kiadások csökkentésével és a társadalmi juttatások reformjával kell foglalkoznia: az év végig meg kell találnia a módját annak, hogy 10 év alatt 1200 milliárd dollárral csökkentsék a deficitet. A testületnek november 23-ig kell kidolgoznia javaslatait, amelyeket a törvényhozásnak december 23-ig kell elfogadnia. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a szuperbizottság nem emelhet adót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik