Gazdaság

Jövõ héten véleményezi a büdzsét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanács (KT) szeptember 23-án véglegesíti a jövõ évi költségvetéssel kapcsolatos véleményét - közölte Járai Zsigmond, a KT elnöke.

Járai Zsigmond azt mondta: a KT már kapott anyagot a 2012. évi költségvetésrõl és még kap is, majd ezekrõl szeptember 23-án, pénteken alakítja ki végleges véleményét.

Korábbi bejelentés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium szeptember végéig nyújtja be az Országgyûlésnek a tervezetet.
A jövõ évi lesz az elsõ büdzsé-tervezet, amelyet az új összetételû Költségvetési Tanács véleményez. A testület tagja
Járai Zsigmondon kívül Domokos László, az Állami Számvevõszék és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A törvény szerint a KT véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezetérõl, ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra megtárgyalja a tervezetet, és azt ismét megküldi a tanácsnak.

Tavaly decemberben fogadott el az Országgyûlés olyan törvénymódosításokat, amelyek értelmében megszûnt a korábbi Költségvetési Tanács (KT) titkársága, és akkor döntöttek arról is a honatyák, hogy a korábbi testület helyett a tanács három – díjazás nélkül dolgozó – tagból áll majd.

A törvényi módosítások rögzítették, hogy az új összetételû KT a jövõben a Magyar Nemzeti Bank elnökébõl, az Állami Számvevõszék elnökébõl, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedõ tudású közgazdászból áll, és az elõzõ KT-tagok megbízatása megszûnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik