Gazdaság

Felcsuti: a végtörlesztés csak egy újabb sziporka

A devizahitelek végtörlesztési ötlete csak egy újabb kormányzati sziporka, azoknak lesz jó, akiknek van pénzük vagy akik hitelképesek, miközben tönkreteszi a bankok mérlegét, gyengíti a forintot, növeli az ország csõdkockázatát - mondta Felcsuti Péter, a Bankszövetség korábbi elnöke a Magyar Narancs csütörtökön megjelenõ számában.

A devizahitelesek problémájának megoldásában Felcsuti Péter szerint mindhárom szereplõnek – adós, bank, állam – szerepet kell vállalnia. Ezen túlmenõen viszont azt kell mérlegelni, mi a legjobb az országnak, mégpedig hosszú távon.

A svájcifrank-hitelesek 180 forinton való végtörlesztési lehetõségérõl a bankszakember elmondta: ez azoknak lesz jó, akiknek van pénzük, vagy akik hitelképesek. Egy ilyen lépés arra viszont biztosan jó, hogy a bankok mérlegét tönkretegye, a forintot gyengítse, az ország csõdkockázatát megnövelje – állítja az interjúban Felcsuti Péter. Figyelmeztet arra is, hogy az ilyesfajta intézkedéseknek súlyos másodlagos következményei lehetnek, például a befektetõi légkör alakulása országhatáron belül és kívül.

“Ki akar egy olyan országban vállalkozni, ahol ennyire önkényesen, erõszakosan lehet belenyúlni a szerzõdéses viszonyokba, ilyen könnyedén, ellentmondást nem tûrve lehet felrúgni a piaci szabályokat és konvenciókat? Márpedig a gazdasági növekedés egyik, ha ugyan nem a legfontosabb elõfeltétele a befektetõi bizalom” – mondta az interjúban a Bankszövetség korábbi elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik