Gazdaság

Mellár: olcsóbban is lehet támogatni a képviselõket

Több új szempontot is fölvetett Mellár Tamás közgazdász a fix árfolyamú végtörlesztésekkel kapcsolatban.

Jogilag és közgazdaságilag is problémás lehet a fix árfolyamú végtörlesztés – mondta az fn.hu kérdésére Mellár Tamás közgazdász.

Közgazdaságilag azért problémás, mert azt a célt, hogy a nehezebb helyzetû adósokon segítsen, nem éri el, hiszen ezen adósoknak nincsenek megtakarításaik, és hitelt sem kapnak – mondta a közgazdász.

Ha meg az volt a cél, hogy a eladósodott országgyûlési képviselõkön segítsen – néhány újságban jelent meg ilyen képviselõkrõl összeállítás (nálunk is – a szerk.) – akkor azt olcsóbban is meg lehetett volna oldani – jegyezte meg a közgazdász.

Lehetséges – vetett föl egy új, a sajtóban eddig keveset tárgyalt szempontot a közgazdász – hogy a kormány nem megbüntetni a bankokat, hanem „kitisztítani” akarja a piacot. A kormány intézkedése ugyanis bizonyos bankokat keményebben érint majd, s ezek inkább a külföldi központú bankok lesznek. Érdemes föltenni azt a kérdést is, hogy lesznek-e vajon tömeges forinthitelre váltások, s ha igen, mely banki szegmens lesz ebben aktív. Ugyanis a devizahitelekeket kiváltó forinthiteleken is el lehet egy bizonyos nyereséget érni – magyarázta a közgazdász.

Mellár Tamás arra is fölhívta a figyelmet, hogy nincsenek információk arról, hogy mihez kezd a kormányzat az önkormányzatoknál felhalmozódott frank alapú adóssággal, hogy lehet-e a fix árfolyamú végtörlesztés menekülõ útvonal számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik