Gazdaság

Ledilettánsozta a kormány tervét az MSZP

Józsa István úgy véli, a végtörlesztésre vonatkozó terv bedönti a forintot, lerántja a tőzsdét, valamint hazavágja az OTP-t és az FHB-t.

Jó szándékúnak, de dilettánsnak és kivitelezhetetlennek nevezte a gazdasági bizottság szocialista alelnöke keddi sajtótájékoztatóján a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére irányuló kormánypárti tervet. “Az a javaslat, amely egyszerre dönti be a forint árfolyamát, rántja le a budapesti értéktőzsdét és vágja haza a két magyarnak mondott bankot, az OTP-t és az FHB-t, és amelyről ráadásul a jogszerűségét megkérdőjelező szakértői vélemények váltak ismertté, valószínűleg nem jó” – értékelt Józsa István.

Véleménye szerint a kormánynak körültekintőbbnek kellene lennie, “nem lehet ugyanis következmények nélkül vad, meredek ötletekkel bombázni a piacot”. A szocialista politikus rendkívül kockázatosnak nevezte, hogy a javaslat megismerése után többen a banki hitelezés szűkítését vetítették előre.

Józsa István szerint ez beláthatatlan következményekkel járna, mivel a gazdasági növekedés egyik legnagyobb akadálya jelenleg is az alacsony banki finanszírozás. Mint mondta, több ok miatt lehet bírálni a bankokat, “ennél csak az rosszabb, amikor nincsenek bankok, nincs finanszírozás”, ezért – folytatta – meg kell találni a megoldást, hogy bár a fogyasztók érdekében a kormány “a bankok körmére nézzen”, biztosított maradjon a gazdaság finanszírozásához szükséges környezet.

Mivel szerinte ennek a feladatnak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter képtelen eleget tenni, át kellene adnia a helyét “valaki másnak, mondjuk Varga Mihálynak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik