Gazdaság

Merre tart a kenyér ára?

A lisztár hullámzása mellett a gázolajár emelkedése is nehezíti a pékek életét – jelentõsebb árváltozásra azonban rövid távon nem kell számítani. A pékek egyelõre kivárnak áremelési követeléseikkel, mivel nem tudják, milyen szinten stabilizálódhat a liszt ára.

2011 júniusában a gabonafélék termelõi ára a 2010. azonos idõszakihoz viszonyítva 80,8 százalékával emelkedett – hozta nyilvánosságra a KSH még augusztusban az elsõ pillantásra sokkolónak tûnõ statisztikai adatot. A termelõi árak azóta azonban alaposan lementek, s év/év alapon is immár jelentõs csökkenésrõl beszélhetünk – mondta el az fn.hu-nak Suppán Gergely, a Takarékbank makroelemzõje.


nõtt a pannonmill



A Pannonmill Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön bejelentette: a vállalat õrlési átveszi a bajai malmot, a piaci részesedésük így 20-ról nagyjából 25-26 százalékosra növekszik.

A gabonapiac szélsõséges ingadozásáról beszélt Poór Zoltán, a Pannonmill Zrt. elnök-vezérigazgatója is csütörtökön újságírók elõtt. A gabonaár csapkodása természetesen megjelenik a lisztárakban is. A lisztár túljutott a tavaszi 110 forinton, jelenleg 82-90 forint között van – mondta el Poór. Az elnök vezér nem vállalkozott arra, hogy megjósolja a gabona – és liszt – árak további mozgását. Az árakat tovább lefelé mozdíthatja a tavalyinál kedvezõbb termés, fölfelé viheti viszont a nemzetközi piacokon a spekuláció – fejtegette.

A hektikus piaci mozgások miatt a pékek többsége egyelõre kivár, s nem áll elõ a kereskedõk felé áremelési igénnyel – mondta az fn.hu kérdésére Werli József, a Pékszövetség szakmai titkára. A pékségek ugyanis a kereskedõkkel évente általában csak egy, de legjobb esetben is csak két alkalommal képesek áremelést elfogadtatni – mondta a szakmai titkár. Ha a vásárlók ennél többszöri áremelést tapasztalnak, akkor az a kereskedõ beszállítói árváltozástól független döntése – jegyezte meg. A pékségek nem állnak elõ áremelési igényükkel, amíg nem látszik, milyen szinten stabilizálódik a lisztár – magyarázta Werli.

A szakmai titkár arra is fölhívta a figyelmet, hogy a gázolaj árának emelkedése is költségemelkedést jelent a pékeknek, akik – mivel nem fuvarozók – nem tudnak élni a kereskedelmi gázolaj kedvezménnyel. Hozzátette: bár a lisztárak csökkentek, nem minden pékség tudja kilónként 90 forint alatt megvenni a lisztet. A kisebb pékségek, amelyek nem tudnak nagy tételben vásárolni, akár 10 forinttal is többet fizetnek a liszt kilójáért, mint nagyobb társaik, így a liszt ára valójában jelenleg 85-95 forint között van – mondta.

A szakmai titkár szerint a liszt tavalyi, aratás elõtt árának – 42-45 forint – felfutását a tavaszi 110 forintos szintig csak kis részben tudták érvényesíteni a pékek. Egy alkalommal volt egy 8-12 százalékos átvételi árnövekedés, s a vállalkozásoknak csak egy része tudott késõbb még egy – 4-5 százalék körüli – áremelés érvényesíteni.


a kenyér önköltsége



Jó közelítéssel a kenyér önköltségének egyharmadát az alapanyag, egyharmada a rezsi (áram a kemence fûtéséhez, stb), egyharmada a munkabér (és járulékai). Ha tehát az önköltség egyik összetevõje duplázódik, a többi pedig nem változik, a teljes önköltség egyharmadával (33 százalék) nõ. Az önköltség és az ár összefüggése – ami a pékek visszatérõ panasza – puha a hipermarketeknél. Egy hipermarket megteheti, hogy bizonyos termékeket, termékcsoportokat nulla közeli, vagy akár negatív árréssel áruljon, hogy becsábítsa a vevõket, s kedvezõ árimázst építsen föl magáról. Az így megnyert vásárlók pedig más, magasabb árrésû termékeket is megvesznek, így segítve a profit képzõdését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik