Gazdaság

A bankok állóképességéért aggódnak

Farkas Ádám, az Európai Bankfelügyeleti Hatóság fõigazgatója szerint hamarosan lehetõség lesz az európai bankok likviditási állóképességének mérésére. A helyzet nehéz, de nem menthetetlen.

A bankok likviditási nehézségei miatt aggódik az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) fõigazgatója is. Farkas Ádám – mint azt a portfolio.hu észrevette – a Financial Times Deutschland oldalain nyilatkozott arról, hogy a felügyelet állandóan figyelemmel kíséri a bankok lehetséges likviditási forrásait.

Az EBA már korábban arra kérte a nemzeti felügyeleteket, hogy tartsák megfigyelés alatt bankjaik likviditási helyzetét. “A tõke rendelkezésre állása, a bankok közép- és hosszú távú finanszírozásának illetve rövid távú hitelfelvételének lehetõségei aggodalomra adnak okot” – nyilatkozta Farkas Ádám. Azt azonban hozzátette, hogy szükséghelyzetrõl még nincs szó.

Az EBA által az év folyamán lefolytatott stressz-teszt során csak a bankok tõkehelyzetét vizsgálták, likviditásukat nem. Az EBA fõigazgatója szerint erre valószínûleg 2013-ban lesz elõször lehetõség, mert egyelõre hiányoznak az ehhez szükséges módszerek és az infrastruktúra is. Az ún. likviditás fedezeti mutató (LCR) azt mutatja majd, képes lesz-e ellenállni a bank egy 30 napig tartó finanszírozási válságnak. 2014-ig ezért meg kell határozniuk a hatóságoknak, milyen eszközelemeket vesznek figyelembe a mutató számítása során.

Farkas Ádám szerint , amíg ezek a szabályok nem kapnak végleges keretet, erõteljes lobbi tevékenységet folytatnak a bankok a szabályok fellazításáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik