Gazdaság

Matolcsy György egyeztetett az MNB elnökével

Kitértek a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekre, illetve a lakossági hiteladósok, és ezen belül a devizahitelesek helyzetére is.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán Simor András jegybankelnökkel áttekintette a világgazdasági helyzetet és a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket. Mint az a minisztérium közleményéből kiderül, az eszmecsere során kitértek a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekre, illetve a lakossági hiteladósok, és ezen belül a devizahitelesek helyzetére is.

A jegybank 10 pontból álló javaslatot fogalmazott meg a – devizában és forintban eladósodott – hitelesek terheinek könnyítése érdekében, amelyet Simor András részletesen ismertetett Matolcsy György gazdasági miniszterrel. Az MNB célja, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhető és hosszú távú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére.

A jegybank által kidolgozott ajánlások célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszú távú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok csökkentése – jelentette be hétfőn az MNB. A jegybank elnöke ismertetni kívánta azokat az elképzeléseket, amelyeket az MNB szakértői állítottak össze a lakossági hiteladósok és ezen belül a devizahitelesek terheinek csökkentésére.

A minisztérium szerdai közleménye megerősítette, hogy a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy további védelmi intézkedésekkel javítson a legsérülékenyebb társadalmi csoportok, így a devizahitelesek helyzetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik