Gazdaság

Világbank: Nem valószínű recesszió a világban

Jelentős a kockázata az amerikai recessziónak, és nem kizárható, hogy az euróövezet már úton van egy újabb recesszió felé.

“Nem hiszem, hogy az Egyesült Államok, vagy a globális gazdaság ismét recesszió felé halad, de igen nagy mértékű a bizonytalanság” – mondta Robert Zoellick újságíróknak. Szerinte annak van nagy valószínűsége, hogy az Egyesült Államokban gazdasága egy ideig lassan fog növekedni jelentős munkanélküliséggel párosulva.

Az európai adósságválságról szólva Zoellick leszögezte: az egyik lehetséges megoldás a költségvetési integráció elmélyítése. “Az eddigi lépések – az EFSF stabilitási alap létrehozatala, az Európai Központi Bank kötvényvásárlásai – csak arra jók, hogy az Európai Unió időt nyerjen a problémák valódi orvoslására” – mondta a Világbank elnöke. Hozzátette: a likviditás növelését célzó lépések nem elegendőek.

Londoni pénzügyi elemzők az előző héten kijelentették: jelentős a kockázata az amerikai recessziónak, és nem kizárható, hogy az euróövezet már úton van egy újabb recesszió felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik