Gazdaság

Sorra dőlnek be a hitelek

A nem fizetett lakossági kölcsönök aránya 912 milliárd forintra emelkedett. Augusztustól még rosszabb lehet a helyzet.

A Magyar Nemzeti Bank adataiból kiderül, június végére tovább romlott a lakosság fizetési morálja vagy törlesztési képessége – írja elemzésében a Világgazdaság. A nem teljesítőnek számító, 90 napnál nagyobb késedelműek adósságállománya ugyanis 801,5 milliárdról 912 milliárd forintra emelkedett, arányuk 10,5 százalékról 11,6-re nőtt – írja a Világgazdaság.

A nem fizető adósok közül különösen azok veszélyeztettek, akik lakásuk fedezete mellett vettek fel kölcsönt. A nem teljesítő devizaalapú lakáshitelek állománya a negyedév során 178,4 milliárdról 227,8 milliárd forintra, arányuk 7-ről 8,5 százalékra emelkedett. Még rosszabb a helyzet a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél, ahol a nem fizetett adósság 228,7 milliárdról 321,5 milliárd forintra, arányuk 10,9-ről 14,7 százalékra nőtt.

Augusztusban hirtelen 240 forint fölé emelkedett a frank értéke, azóta 270 forint felett is járt a az árfolyam, és egyre valószínűbb, hogy a korábbi negyedéveknél magasabb szinten stabilizálódik majd, és ez a törlesztőrészletek további 10-20 százalékos növekedését eredményezheti. Így az adósság fizetését a nyár végén, ősz elején abbahagyók majd a negyedik negyedévi adatokat rontják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik